Притеснения в Бургас за организацията на вота.  Машините пристигнаха изключително

...
Притеснения в Бургас за организацията на вота.  Машините пристигнаха изключително
Коментари Харесай

Притеснения в Бургас за организацията на вота

Притеснения в Бургас за организацията на вота.  Машините дойдоха извънредно късно. Няма да има време да създадем огромната обществена акция, която вършим нормално по улиците на Бургас, разяснява ръководителят на ОИК Фани Семерджиева пред БНР.

В Бургас в този момент стартират образованията на секционните изборни комисии. На тях ще се създадат демонстрации за гласуването с машини. Също по този начин ще се покажат новите протоколи за нанасянето на изборните резултати.

В края на предходната седмица в Областната администрация в Бургас дойдоха първо бюлетините, а по-късно и машините с новите софтуерни стратегии.

“За област Бургас на регионалния шеф са предоставени 10 машини ”, сподели още Семерджиева.

 

Машините за гласоподаване

Преди дни министерството на електронното ръководство сигнализира за тежки проблеми с машините за гласоподаване. А от ЦИК твърдят, че към този момент са ги отстранили.

Една седмица преди провеждането на локалния избор са открити неналичия на „ осведомителни активи “ в машините, с които ще се гласоподава. Тези неналичия са открити при засвидетелствуване на сходството на машините, съобщи БГНЕС. Медията се базира на писмо изпратено до ръководителя на ЦИК Камелия Нейкова, с копие до ръководителите на Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация.

Писмото е изпратено преди няколко дни от Министерството на електронното ръководство

При деликатния обзор на така наречен Техническо устройство за машинно гласоподаване /ТУМГ/, което ще бъде употребявано при провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 година, са открити редица неналичия:

Машините за гласоподаване на са оборудвани с акумулаторни батерии Флашките не съдържат нужната за осъществяване на засвидетелствуване информация Липсват утвърдени мостри на бюлетина, визуализирана върху екрана на машината, както и на разпечатана бюлетина от машинно гласуване Не са получени тестови данни в действителен облик на бюлетината, идентични с тези, които ще бъдат употребявани на изборите на 29 октомври 2023 година

Посочените нагоре активи би трябвало да бъдат предоставени допустимо най-бързо от ЦИК поради съкратените периоди за засвидетелствуване на сходството.

От ЦИК съобщиха, че всички механически принадлежности са предоставени на Министерството на електронното ръководство.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР